29/08 – 17/10 2018

CerArt i Gällivare

Gällivare museum

Storgatan 16, Gällivare

Bildkonstnärer, fotografer och smyckeskonstnärer. Vi kommer från olika områden och har alla samlats på ny mark för att se hur långt vi kan ta våra respektive konstnärskap i en delvis ny terräng. Långt visade det sig.

Lidingökonstnärers projektet CerArt som drivits från idé till färdig utställning av Jacqueline Igelstedt har pågått i olika etapper sedan sommaren 2017. Ur de ursprungliga prototyperna har konstnärerna successivt utvecklat sina idéer i takt med förståelsen för tekniken. Verken har förvandlats och förädlats rejält under processen.

Titta närmare på alla skålarna i den här broschyren (pdf)

Många av konstnärerna har mött utmaningen att skapa i en helt ny form – keramikens – och resultatet visar ett fint samspel mellan Jacquelines vägledning och konstnärernas kreativitet. Variationerna är många; ett potpurri av tekniker och objekt som konstnärerna vanligen arbetar med som tyg, glas, trä, måleri eller metall ger skålarna dess unika uttryck.

”Självklart är det konst”, anser keramikern Jacqueline Igestedt med rötter i Frankrike.

Där har keramiken som konstart en lång tradition. En skål kan vara ett bruksföremål men också ett konstnärligt objekt. Keramik är konst!

Med denna devis har Jacqueline ledsagat ett trettiotal kolleger i Föreningen Lidingö- konstnärer in i lerans verkstad för att de ska sätta sin personliga och konstnärliga prägel på en skål i keramik.

Läs om utställningen i Gällivare
Tidningen Norbottens-Kuriren har träffat Ingela Karlsson och Jacqueline Igelstedt från Lidingökonstnärer när de arbetade med att förbereda utställningen i Gällivare Museum.

Bilder från vernissaget 29/8

Bilder från utställningen. Klicka på bilden för att förstora och starta bildspel.